dimarts, 27 de setembre del 2011

Qumran a Internet


Fa escassament un any comentàvem el projecte de digitalització dels rotllos de Qumrán en un pla conjunt de la «Autoritat d'Antiguitats d'Israel», a través del Museu d'Israel, i Google. Avui podem donar la benvinguda als primers fruits d'aquest projecte, amb la publicació dels cinc primers documents, tres d'ells relatius a la comunitat que va habitar a les muntanyes de Khirbet Qumran, segurament des de finals del segle III aC fins a la seva desaparició en la primera guerra jueva (al voltant de l'any 70 dC): la Regla de la Comunitat (1QS); fragments del Rotllo del Temple de la Cova 11 (11Q19 o 11QTemple) i el Rotllo de la Guerra (1QM); un bíblic, el Gran Rotllo d'Isaïes (1QIsa), i un altre parabíblic, un comentari (pésher) al profeta bíblic Habacuc (1QpHab).

Es pot accedir als textos en alta resolució, a més de trobar informació diversa sobre els rotllos. És una excel·lent notícia tant per als experts i estudiosos, com per al públic en general, per poder accedir de forma fàcil al segurament descobriment arqueològic més important del segle XX.

La Regla de la Comunitat, del que s'han localitzat sis textos: un en la Cova 1 (el digitalitzat), quatre textos fragmentaris en la Cova 4 i un en la Cova 5, ens proporciona informació d'una comunitat jueva apartada de la resta de la societat (monjos?), de com s'entrava a forma part d'ella, de la naturalesa d'aquesta comunitat, de diverses regulacions i fins i tot de certs aspectes teològics comunitaris (encara que essencialment és un text legislatiu).

El Rotllo del Temple, trobat a la Cova 11, és el millor conservat dels cinc trobats en diverses coves. Aquest text és una interpretació legislativa de la Torà (més conegut entre els cristians com Pentateuc) i sembla tenir la pretensió de ser l'autèntica interpretació de la col·lecció bíblica més important per al judaisme.

El Rotllo o Regla de la Guerra, del qual també s'han trobat fragments en la Cova 4, presenta la batalla final o escatològica entre els Fills de la Llum i els Fills de la Foscor, i de com ha de preparar-se la Comunitat per a aquest esdeveniment.

El rotllo d'Isaïes, que ja podem veure i consultar digitalitzat, és un dels textos bíblics més importants dels trobats en les coves de Qumrán, datat al voltant de l'any 125 aC, conté, en 54 columnes, tots i cadascun dels seixanta i sis capítols del text profètic, amb l'excepció de petites llacunes per deteriorament del cuir del pergamí, sobretot en les columnes 1-9. És un dels rotllos millor conservats, tenint en compte la seva antiguitat. No és l'únic rotllo trobat en aquesta vasta biblioteca: en la mateixa cova 1 es va trobar un segon rotlle (1QIsb) i diversos en la Cova 4; encara que sí és el que es troba en millor estat de conservació.

Finalment (almenys en aquest moment) el comentari o pésher d'Habacuc. Explica i desenvolupa els dos primers capítols del llibre profètic. L'autor del comentari considera que les profecies anunciades en el text bíblic es corresponen als esdeveniments que està vivint la comunitat a la qual pertany.

Hem de congratular-nos d'aquesta iniciativa, gaudir-la i esperar que properament puguem disposar de més textos en Internet.

Més informació a:
http://dss.collections.imj.org.il/

 .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada